Prvá slovenská Dedina roka nemá kanalizáciu ani kultúrny dom

22.12.2012 Trenčín

Soblahov 22. decembra (TASR) – Obec Soblahov v Trenčianskom okrese sa môže pochváliť, že bola vôbec prvou držiteľkou titulu Dedina roka.

V prestížnej súťaži triumfovala v premiérovom ročníku v roku 2001, o rok neskôr si predstavitelia obce prevzali v Nemecku dokonca Európsku cenu rozvoja dediny 2002. Okrem iného aj za ekologické aktivity, a preto je paradoxom, že stále nemá dokončenú kanalizáciu.

„Odkanalizovaná je asi jedna tretina Soblahova. Obec bola napojená na ľavobrežnú čističku odpadových vôd v Trenčíne. Nie sme zaradení medzi aglomerácie, ktoré môžu čerpať prostriedky na výstavbu kanalizácie z fondov Európskej únie. Neviem prečo. Môžeme čerpať prostriedky iba z envirofondu, a tam sme asi päť rokov po sebe neboli úspešní. Je to nelogické, lebo v Soblahove by sa nemusel urobiť jediný meter kanalizácie zbytočne. Pripravené je všetko, máme projekty, len nemáme peniažky,“ posťažovala si starostka obce Eva Ďuďáková s tým, že kanalizácia je momentálne najväčším problémom obce.

V poslednom desaťročí postavili v obci 24 nových nájomných bytov v dvoch bytovkách, čiastočne zrekonštruovali tamojšiu materskú školu, opravili strechu na základnej i materskej škole, rozsiahlu rekonštrukciu a modernizáciu podstúpila hasičská zbrojnica, nad ktorou postavili galériu. Pochváliť sa môžu novým schodiskom k domu smútku, dvomi novými detskými ihriskami a postavením nového prístrešku na futbalovom ihrisku, ktorý v lete supluje absentujúci kultúrny dom. „I keď sme veľkou obcou, nemáme kultúrny dom a ani ho tak skoro mať nebudeme, v obci jednoducho niet stavebných pozemkov. V letných mesiacoch kultúrny dom nahrádza prístrešok na ihrisku, plesy, zábavy a kultúrne podujatia robíme v spoločenskej miestnosti tunajšieho poľnohospodárskeho družstva,“ doplnila starostka.



Okrem kanalizácie má obec všetko, čo potrebuje – vodovod, plyn, sieť obchodov, pohostinstiev, zdravotné stredisko, lekáreň, základnú deväťročnú školu s materskou školou a nedávno vďaka aktivite tamojšej katolíckej cirkvi pribudla cirkevná materská škola, ktorú navštevuje takmer 40 detí. Najväčším podnikateľským subjektom v obci je tamojšie poľnohospodárske družstvo s dlhoročnou tradíciou. Momentálne je známe najmä pestovaním chmeľu a v posledných rokoch dosahuje výborné výsledky na úseku živočíšnej výroby v chove hovädzieho dobytka.

Perspektívu rozvoja dáva obci aj niekoľko podnikateľských subjektov pôsobiacich v obci, rovnako ako projekt individuálnej bytovej výstavby v lokalite Palmovská, ktorá patrí k tým šťastnejším, ktoré sú napojené na kanalizáciu. Podľa starostky pripravil investor inžinierske siete pre výstavbu asi 120 nových rodinných domov, momentálne ich v lokalite stojí okolo 60.
 

Vyberte región